Lunchen met Lotta van ETN saladebar

Lunchen met Lotta van ETN saladebar

Ondernemersverhalen: ik vind ze reuze interessant. En ik deel ze graag met jullie! Vandaag het verhaal van Lotta Imeyer (29). In december 2016 opende ze ETN, de eerste saladebar van Enschede. Je eet er de lekkerste salades, wraps en soepen. Allemaal gemaakt met verse en lokale ingrediënten. Op de toonbank staat een pot brownies en meer zoets. Want “supergezond hoeft echt niet altijd, als je maar weet waar je eten vandaan komt”, vindt Lotta. Een prima plek om deze serie lunchinterviews te starten, dat snap je.

Vertel eens iets over het ontstaan van ETN?
“Het idee om een eigen zaak te beginnen was er al heel lang. Dat het een saladebar moest zijn wist ik nog niet meteen. Ik ging op onderzoek uit en deed veel inspiratie op in andere steden. Eerst je markt leren kennen, dat is belangrijk. Wat willen mensen eigenlijk, wat wil de stad, wat is de visie van de gemeente? Na lang researchen kwam ik op een punt waarop ik moest kiezen: doen of niet doen.”

Doen, dus! Wanneer wist je dat?
“Ik had een baantje dat ik niet voor altijd wilde houden. Dat wist ik zeker toen ik met Kerst geen vrij kon krijgen. Familie en vrienden steunden me en zeiden: dit is het moment om te springen. Dat moet natuurlijk wel kunnen. Je hebt een vangnet nodig en de situatie moet kloppen. Toen ik dat op een rijtje had dacht ik: oké, ik ga. Na een jaar van voorbereiden, een pand vinden, vergunningen regelen en een crowdfundingscampagne gingen we eind 2016 open.”


Je haalde via crowdfunding binnen zeven weken je streefbedrag bij elkaar. Hoe is dat gelukt?
“Doordat ik er zelf zo achter stond. Als mensen merken dat je het serieus bedoelt, gaan ze in je geloven. Dat is heus niet altijd makkelijk. Zeker niet omdat ik zelf ook weleens dacht: wat als het niet lukt? Hoe vaak heb ik in het begin wel niet gehoord: ‘nuchtere tukkers zitten niet te wachten op konijnenvoer’ en ‘hippe tentjes werken alleen in het westen’. Dan moet je behoorlijk stevig in je schoenen staan! Om mensen te overtuigen heb ik als een malle actiegevoerd, caterings verzorgd, nieuwsbrieven verstuurd en social media ingezet. Dat heeft me ver gebracht.”

Hoe vaak heb ik wel niet gehoord dat nuchtere tukkers niet zitten te wachten op konijnenvoer

Wat vind jij het allerleukste aan je werk?
“Onze klanten! Daar moeten we het van hebben en ze zijn fantastisch. Weet je wat ik zo leuk vind? Je krijgt direct feedback. Ik maak iets klaar, mensen vinden het lekker en we maken een praatje. Dat geeft zoveel energie! Die heb ik nodig, want het is hard werken. Klanten zien maar 10% van het werk dat ik doe. Salades maken is leuk, maar die andere 90% hoort er ook bij en zie je niet altijd op Instagram. Ik probeer social media trouwens goed bij te houden. Laatst postte ik een foto van de soep van de dag en nog geen kwartier later stond er iemand op de stoep die de soep wilde proeven. Hoe leuk is dat?”


Jouw beste tip aan andere ondernemers?

“Niet bang zijn, maar gaan! Juist als je bezig bent met wat je graag doet komen er veel mooie dingen op je af. Maar dat gebeurt niet als je stilzit, dus ga over drempels heen. Dat deed ik ook toen ik bijvoorbeeld een pitch moest houden. Diepe zucht, niet nadenken en lekker vertellen. Hoe meer je dat doet, hoe beter je erin wordt en hoe verder je komt. Echt, vaak ben je te bang. Haha, dat is zo’n spreuk die makkelijk klinkt maar het absoluut niet is. Je moet er veel voor over hebben en keihard werken. Het helpt mij om mensen om me heen te hebben die een klankbord voor me willen zijn.”

Vaak ben je te bang

Welke plannen heb je voor ETN?
“Ik ben voorstander van het stap-voor-stap-principe. Niet te snel groeien. Want als je beloften niet meer waar kunt maken verlies je klanten, dat is jammer. Daarom zeg ik weleens te grote opdrachten af. Maar natuurlijk blijven we altijd bezig, ik zie ETN als een project. Het totaalplaatje moet blijven kloppen, maar is niet in beton gegoten. Dus er is altijd ruimte voor groei. Zo kun je nu bestellen via onze website. En er komen nog meer leuke dingen aan!”

Tot slot: help ons! Hoe spreken we ETN nou uit?
“Dat mag je helemaal zelf weten. De ene keer neem ik de telefoon op met E-T-N, de andere keer zeg ik op z’n Twents éétn. En ook èt’n hoor ik voorbijkomen. Mensen blijven erover praten en dat is misschien wel precies de bedoeling, haha!”